Nieuws

PION 1 promoveert naar HoofdklassePION 1 mag volgend seizoen na een jaar afwezigheid weer meespelen in de hoofdklasse van de SOS-competitie. Hoewel het kampioenschap van klasse 1B er niet inzat, was de tweede plaats na Wijchen voldoende voor promotie.
Het eerste team van PION had de hoogste gemiddelde leeftijd van de eerste klasse, maar dat was op enkele uitzonderingen na niet te merken aan het spel. Met 14 matchpunten uit 9 wedstrijden behaalde het team een score die in andere jaren het kampioenschap had kunnen opleveren, maar in deze poule was Wijchen ongenaakbaar. De Wijchenaren stonden slechts één matchpunt af tegen Beuningen en lieten ook in de onderlinge wedstrijd tegen PION zien wie er de sterkste was: ze wonnen met 6-2.
Wim Molenkamp was de topscorer, niet alleen van PION maar van de hele poule. In de laatste ronde maakte hij in gewonnen stelling een afgrijselijke blunder waardoor hij meteen kon opgeven, maar hij kon het zich permitteren; zijn eindscore van 7,5 punt uit 9 wedstrijden werd door niemand geëvenaard.

Niet alleen in de externe competitie was Wim de beste speler, ook in de clubcompetitie. De laatste jaren moest hij steeds Theo Wijnhoven voor laten gaan, maar dit seizoen won Wim eindelijk de kampioensbokaal terug die in het verleden vele jaren op zijn nachtkastje had gestaan.
Daar moet bij worden aangetekend dat concurrent Theo in de laatste fase van de competitie wegens ziekte had moeten afhaken. Wims eindscore van 14 punt uit 19 wedstrijden was niettemin overtuigend.

De schaakclub speelt de komende twee weken nog een toernooi met verkorte bedenktijden en gaat dan met zomerreces. Op vrijdag 30 augustus gaan de deuren van de Mallemolen weer open voor een nieuw schaakseizoen.

Wopke Veenstra


PION 2 wint fors, maar geen kampioenDinsdag 14 mei was de slotronde bij UVS Nijmegen. Als medekoploper moesten wij een ‘uit’wedstrijd tegen Theothorne uit Dieren. Omdat wij 5,5 bordpunt minder hadden dan medekoploper Arnhemse Schaakacademie (ASA), konden wij alleen kampioen worden als wij 1 matchpunt meer haalden. Kortom moest ASA maximaal gelijk spelen tegen OPC. Iedereen kon deze avond spelen. Maar omdat Darwin nog geen vrije ronde had gehad, was hij nu reserve en als supporter mee. Na een uur zag het voor PION al goed uit met een paar pionnen meer voor Rene en een toren tegen loper voor Bram. Alleen Wilbert aan bord 1 had een paar pionnen minder maar iets actiever spel. Voor ons zag het rooskleurig uit, maar helaas ook voor ASA. Voordat wij een partij uit hadden, stonden ze na een paar uur met 2-0 voor. De rest leek niet te verliezen, dus was voor ons de 2e plek en de eer het hoogste haalbaar. Henk Fleuren behaalde het 1e punt. In een redelijk gelijk opgaande strijd, gaf de tegenstander een stuk kado. Dit werd natuurlijk aangenomen en de tegenstander gaf gelijk op. Rene had ondertussen meer stukken voorsprong en haalde het 2e punt binnen. Bram maakte zijn partij vakkundig af. Na een paar pionnen gesnoept te hebben en 2 verbonden vrijpionnen kreeg, ruilde hij de toren tegen een loper terug en won. Ikzelf kreeg na een onoplettendheid van de tegenstander een toren tegen een loper voorsprong. Na de wanhoopsaanval afgeslagen te hebben, had ik de e-lijn onder controle en had daarbij mat in 2. Hij gaf op en was de totale buit binnen. Wilbert had langzaam aan de pionnen terug en ontstond er een ongelijke loperstelling. Het werd dus remise. Alleen Gerrit was nog bezig. Hij had met 1 pion minder een remise-voorstel afgeslagen en ging voor de eer. Lang zag het er niet naar uit, maar opeens had Gerrit een dubbele aanval op toren en paard. Hij won dus een stuk en de partij. Einduitslag was een ruime overwinning met 5,5 – 0,5. ASA had ondertussen ook al een 4,5 – 0,5 met 1 partij gaande, dus waren ze kampioen. In een seizoen waarbij we niet verloren en iedereen een 50% score of meer had, zijn we knap 2e geworden. Misschien zitten we bij de beste 3 voor een promotie.


PION wint van Schaakstad Apeldoorn en promoveert weer naar de Hoofdklasse SOS!Het was een spannende avond in de gezamenlijke slotronde bij SMB in Nijmegen. Voor ons stond een mogelijke promotie naar de hoofdklasse SOS op het spel. We waren echter wel afhankelijk van de uitslag van SMB tegen Doetichem. Herman won als eerste na een gelijke stelling, zijn tegenstander deed een nauwkeurigheid waarna Herman met mat of dameverlies de partij mooi won. Ton had een gelijke stelling, stond wat gedrukt maar hield het keurig remise. Wopke speelde weer een scherpe partij, had een langdurig offensief en maakte het ook weer keurig af. Ikzelf won een pion in de opening, kreeg het offensief,en er kwam een lange ruil met een toreneindspel. Toen mijn tegenstander in tijdnood nog een pion af gaf kon ik het toreneindspel winnen. Michel speelde een goede partij, stond lang beter en na een slimmigheidje won hij vervolgend netjes in een paardeneindspel. We hadden al 4 ½ punt en dus al gewonnen. Bij de wedstrijd SMB tegen Doetichem was het ook spannend, daar waren we dus afhankelijk van. Theo speelde een goede partij, offerde een pion in het eindspel en maakte het daarna mooi af. Ook Hidde aan bord 1 speelde goed, verloor weliswaar een pion maar met het loperpaar kon hij het mooi remise houden. Wim speelde een goede partij (de beste van dit seizoen vertelde hij), stond helemaal gewonnen maar maakte een fout en vervolgens verloor hij de dame en verloor. Maar Wim had een prachtig seizoen want hij werd ondanks het verlies s toch de topscore in onze klasse met 7 1/2 uit 9, een geweldige prestatie. We wonnen dus met 6 -2. Bij SMB tegen Doetichem was het 3 ½ -3 ½ met nog een partij te gaan. Het was snel duidelijk dat Doetichem dit ging winnen en dat gebeurde ook. Door de tweede plaats waren we dus gepromoveerd! Een mooie prestatie van ons team.

Jo de valk


PMC 1 eindigt in middenmoot na onnodig verlies tegen PSV/DODODe kampioensaspiraties van PMC waren na het verlies in de vorige ronde al in de prullenbak beland, maar na opnieuw verlies tegen PSV/DODO in de laatste ronde eindigde PMC in de middenmoot van klasse 3B. Een positie die overeenkomt met ons niveau van dit moment, al had er tegen PSV/DODO beslist meer ingezeten.

De schouwburg van Putten was voor de gelegenheid omgebouwd tot speelzaal, maar het verwarmen van de zaal werd blijkbaar te duur geacht. De binnentemperatuur was daardoor gelijk aan de buitentemperatuur, een graad of negen. Gevolg was dat de PMC-spelers met jassen aan achter het bord zaten, terwijl sommigen zo rilden dat gevreesd moest worden dat ze de foute stukken zouden aanraken. De Puttenaren waren aan deze ontberingen gewend, want zij zaten in hun bloes, een enkeling zelfs in t-shirt achter de borden. Daarmee stonden ze al bij de start op psychologische voorsprong.

Luuk de Ruijter was als eerste klaar, na een partij waarin weinig gebeurde en dameruil een gelijkstaand eindspel opleverde. Waarschijnlijk weerhield het verlangen om te verkassen naar de verwarmde analyseruimte Luuk van verdere winstpogingen.
Kort daarop volgde mijn remise tegen Mark Kortrijk. We hadden een Evans gambiet op het bord gekregen waarin ik drie pionnen offerde voor de aanval. Die aanval liep vlotjes, totdat ik een paard op een veld zette dat het niet levend meer kon verlaten. Ik had een kwartier over die zet nagedacht, maar had toch niet alle gevolgen overzien. Voor zulke ingewikkelde stellingen ben ik gewoon te dom. Ik ga voortaan het advies van Luuk tijdens de na-analyse volgen: move first, think later.
De overige zes partijen bereikten alle de tijdnoodfase. John Pouwels speelde vanaf het begin ondernemend, zette al snel een koningsaanval op en investeerde daar een stuk in. Helaas rendeerde de investering niet en kon Johns tegenstander afwikkelen naar een eindspel met een stuk meer. Met zijn verlies kwam PMC op achterstand te staan.
Daarna brak een chaotische fase aan. Op ieder van de resterende borden kon het met het verdere verloop alle kanten op. Helaas viel het rouletteballetje iets vaker in de vakjes van PSV/DODO.
Theo Wijnhoven had een kwaliteit gewonnen, maar gaf zijn voordeel in het laatste halfuur weg. Zijn conditie is door zijn ziekte nog niet voldoende om het vier uur lang vol te houden. Remise.
Wat aan het bord van Toon Jansen gebeurde, was nog erger. Toon had een gewonnen stelling bereikt, maar blunderde in tijdnood een toren weg en moest opgeven. Bij Michel Auwens was het geluk aan onze kant, maar dan vanuit een gelijke stelling. Zijn tegenstander maakte een blunder die Michel onverwacht de winst opleverde.
Wim Molenkamp had na dertig zetten manoeuvreren nog weinig bereikt, maar toen hij de h-lijn met zijn torens pakte, leek zijn tegenstander te bezwijken. Helaas wist Wim zijn voordeel niet vast te houden en eindigde de partij in remise.
Tenslotte leverde Jan Fleuren een bijdrage aan de malheur van PMC door in een gelijk staand eindspel een fout te maken die hem de partij kostte.

Met drie bordpunten, verkleumde botten en de zekerheid van prolongatie van ons verblijf in de derde klasse keerde PMC huiswaarts.

Wopke Veenstra


PION 2 slaat toe in tijdnood tegen OPCVrijdag 5 april speelde PION 2 gedeelde koploper tegen OPC gedeeld tweede. OPC heeft een sleutelrol, omdat ze ook in de laatste ronde tegen de andere koploper moeten. Bij 2x winst zouden ze ook minimaal gedeeld eerste zijn. Bij PION 2 speelde Henk Fleuren weer mee na zijn heupoperatie. Bram gaf aan al een zware week te hebben, dus stond hij nu langs de zijlijn. De wedstrijd begon slecht en met name voor Alexander. Na een paar zetten gaf hij al 1 pion af en daarmee al gelijk zijn stelling. De tegenstander liet niet los en won, waardoor PION 2 op een vroege achterstand stond. De andere partijen gingen tot het uiterste en laatste minuten. Op elk bord gebeurde wel wat en bij sommige gingen de kansen heen en weer. Henk trok de stand weer gelijk. Hij had wat meer tijd dan de tegenstander en kwam dreigend met zijn toren binnen. Na een paar pionnen gewonnen te hebben, was de winst binnen. Daarna is het onduidelijk welke uitslagen als eerste kwamen, want het ging toen heel snel. Wilbert aan bord 2 had controle op de open lijn en won eerst 1 pion en nadat de tegenstander een andere lijn opende ook een tweede. Daar kwam dreigend een toren binnen en Wilbert moest secuur verdedigen om de pionnen niet te verliezen. Hij slaagde erin om alle tegenstanders pionnen te krijgen en ging met zijn 2 pionnen naar voren en won. Rene aan bord 5 had in het middenspel een pion gewonnen, maar kreeg een flinke aanval tegen. Het verdedigen kostte veel tijd en hij moest een stuk ervoor geven om tegen te houden. Maar Rene kon even later een dubbele aanval uitvoeren om het terug te winnen. De stelling was ondertussen dicht geschoven en was er niets meer mogelijk tot aanval. Het werd dus na flink knokken remise. Darwin aan bord 6 had de hele tijd een overwicht op het bord en won uiterst secuur een pion. De tegenstander bood in tijdnood nog remise aan, maar werd resoluut afgewezen. In een eindspel van het paard van Darwin tegen de tegenstander loper, speelde Darwin het goed uit en won. De eindoverwinning was binnen. Topscoorder Gerrit leek de overhand te hebben in de aanval. Hij kwam met een toren op de achterste lijn en had veel dreiging. De tegenstander kon alleen maar verdedigen. Toen de rookwas opgetrokken, bleek Gerrit’s koning aan de verkeerde kant te staan om te verdedigen en kon de tegenstanders koning de laatste pion op het bord ondersteunen. Gerrit gaf op en verloor zijn ongeslagen status. Kortom na een hevige strijd is er met 3,5 tegen 2,5 gewonnen en staan we nog steeds gedeeld boven aan. We hebben een flink aantal bordpunten minder en moeten dus 1 punt meer in de slotronde halen. Kortom hopen we dat Schaakacademie Arnhem punten verliest tegen OPC en wij scoren tegen het lastige Theothorne. Beslissende battles van de slotronde zijn op 14 mei bij UVS.


PION verliest van SMB1Het was weer een spannende avond, waar veel op het spel stond. Arno speelde een gelijk opgaande partij en bood redelijk snel remise aan wat werd geaccepteerd. Ikzelf speelde een scherpe partij waar ik de opening niet helemaal correct speelde. Mijn tegenstander profiteerde hier niet van, waarna ik de zaak kon rechttrekken. Ik kreeg vervolgens groot voordeel op de koningsvleugel, drong binnen en na pion winst dreigde ik ondekbaar mat, waarna mijn tegenstander het opgaf. Ton kwam gedrongen te staan, verloor een pion, maakte een blunder en verloor een stuk. Hij probeerde nog wat trucjes maar moest toch later opgeven. Theo speelde een goede partij, kwam beter te staan maar verzuimde het naar remise te spelen. Hij verloor een pion en gaf later nog een stuk weg en verloor. Ook Herman kwam wat gedrukt te staan, zijn tegenstander voerde de druk op en na wat onnauwkeurigheden moest Herman in het eindspel opgeven. Wopke speelde een zeer scherpe partij, waarin hij pionnen en stukken offerde. Zijn tegenstander bleef koel en verdedigde zich goed. Wopke kwam er niet doorheen en moest later opgeven. Ronald kwam wat beter uit de opening en kreeg druk op de damevleugel. Zijn tegenstander kon na een afwikkeling consolideren en speelde daarna op zettenherhaling hetgeen remise betekende. Nog een partij te gaan. Wim kwam weer in een bekend systeem, hetgeen wederzijdse kansen betekende. Beide kwamen in tijdnood waarna Wim het goed pareerde en het in zijn bekende koelbloedige stijl mooi afmaakte. We verloren dus met 5 – 3. Er had dus wel wat meer ingezeten maar SMB speelde goed. Aangezien er waarschijnlijk 2 clubs promoveren is de slotronde bepalend voor promotie. SMB heeft een half punt meer bordpunten, dus het wordt nog heel spannend. Zelfs Doetichem 1 met 2 matchpunten minder en 2 bordpunten minder dan PION, die in de slotronde tegen SMB spelen, heeft nog een theoretische kans op promotie.

Jo de Valk


PION 2 doet wat het moet doenDonderdag 14 april speelde PION 2 tegen streekgenoot Mook 2. Waar PION voor het kampioenschap punten nodig had, was het voor Mook om degradatie te ontlopen. Henk Fleuren had zich afgemeld om geen risico te lopen voor zijn gezondheid voor de heup-operatie. Wilbert was nog herstellende en had flinke hoestbuien. Gelukkig kon hij een beetje grieperig meespelen. Na de opstellingen overhandigd te hebben, was het voor Huub Blom een verrassing dat Bram met zwart speelde ipv wit. Hij positioneerde zichzelf op bord 5 met zwart en speelde nu tegen Darwin. Wilbert was als eerste klaar. Het evenwicht tegen Piet de Leeuw werd niet verbroken en er werd al vrij snel besloten tot remise. Daarna zette ik PION op voorsprong. Mijn tegenstander gaf in de opening pardoes een pion weg en hoopte op een vurige aanval. Dat werd gepareerd. Door de mijn gecontroleerde f-lijn kwam ik binnen en won. Het duurde een tijdje voor de volgende uitslagen. Die kwamen door de winst van Bram en Gerrit. Beide zette een goede opening om in een voordelige stelling. Deze werden verzilverd, waardoor de teamwinst binnen was. Rene had een pion gewonnen, maar kon deze niet omzetten in winst. Het werd remise. Darwin was als laatste bezig tegen Huub. In een remisestelling wilde Huub een doorbraak met een pionzet forceren, maar dat kon niet en gaf hem af. In een onoplettendheid van Darwin kon hij zijn a-pion niet meer verdedigen en doordrong Huub in zijn stelling. Helaas was dit niet meer te houden en verloor Darwin. Einduitslag is een 4-2 overwinning geworden. Doordat de koploper gelijk speelde staan we nu weer gedeeld eerste met 3,5 bordpunt minder. Als we de laatste 2 wedstrijden winnen, moeten we hopen op nog een slippertje van onze medekoploper Arnhemse SchaakAcademie (ASA).

Alexander Bouwman


PMC 2 weggespeeld, maar ontloopt degradatieZaterdag 23 maart was het team De Juiste Z uit het Zuidlimburgse heuvelland bij ons in Groesbeek te gast.

Qua sterkte ongeveer gelijkwaardig aan ons met 1 matchpunt minder. Theoretisch geien konden beide teams nog degraderen, hoewel heel onwaarschijnlijk.

Huub aan bord 5 probeerde aanvallend voordeel te verkrijgen. Toen dit werd afgeslagen werd het punt gedeeld.

Bij Jorg aan bord 1 werd lang en kort gerokeerd. Jorg sloeg de aanval op zijn koning af en won in het eindspel een pion. Mede door de lopers van ongelijke kleur kon hij niet winnen en werd het remise.

Piet aan bord 6 opende met het gebruikelijke b4 en c4. Hij kon geen voordeel halen en kwam langzaam iets minder te staan. Op een gegeven moment verloor hij een cruciale pion en stortte zijn stelling ineen. Dus een nederlaag.

Bij Alex aan bord 7 ging het lang gelijk op tot Alex ergens in een combinatie een fout maakte met fors materiaalverlies en uiteindelijk een nederlaag tot gevolg.

Frans aan bord 2 speelde een boeiende partij. Hij kwam met licht overwicht in het centrum goed uit de opening. Met een venijnige penning won hij een stuk voor 2 pionnen. Zijn tegenstander bood met ingewikkelde ruilvarianten goed tegenspel en kwam weer gelijk te staan. Frans kwam een kwaliteit tegen een pion achter, maar kon dat remise houden.

Wim aan bord 4 opende met f4 en kreeg het centrum in handen. Over en weer werden speldenprikken uitgedeeld maar het bleef in balans. In tijdnood schoof Wim zijn pion op i.p.v. deze af te ruilen. Hierdoor kwam hij minder te staan en moest uiteindelijk opgeven.

Herman aan bord 8 speelde een prima partij. Hij stond de hele partij ietsjes beter. In tijdnood had hij misschien nog een winstpoging kunnen wagen. Door slechte eindspelervaringen koos hij voor een veilige optie en werd het remise.

Ikzelf was nog als laatste bezig. Na de openingsfase was de stelling in evenwicht. Ik speelde een pion op en dacht voordeel te krijgen, waarbij ik een torenzet overzag en mijn pion moest prijsgeven. Met een pion minder vocht ik om remise te halen, maar mijn tegenstander maakte geen fout en won verdiend.

Einduitslag een 6-2 nederlaag. Iets geflatteerd maar zeker verdiend.

De Combinatie 2 die ons nog zou kunnen bedreigen verloren thuis met maar liefst 6,5 – 1,5 van WLC2, waarbij opvallend genoeg het 1e bord van de thuisploeg leeg bleef.

Met nog 1 wedstrijd te gaan staan we 2 punten boven de degradatiestreep en zijn dus definitief veilig.

Ton Thijssen


Verlies tegen Wageningen maakt een eind aan kampioensaspiraties PMC 1.De wedstrijd tegen degradatiekandidaat Wageningen 2 leek het eerste gezicht een makkie voor PMC 1, maar het team is sterker dan de plaats op de ranglijst doet vermoeden. Wageningen 2 heeft geen toppers (die spelen in Wageningen 1), maar wel een homogeen team, waarvan alle ratings tussen de 1925 en 2030 liggen. Normaal wil je dan winnen aan de bovenste borden en remise houden aan de onderste borden, maar PMC 1 is op dit moment niet in beste doen vanwege allerlei lichamelijk en mentaal ongemak. Theo Wijnhoven had daarom besloten om de bordvolgorde flink op zijn kop te zetten: spelers in slechte vorm werden een paar borden lager gezet ten gunste van de spelers die zich goed voelden. Voor het eindresultaat maakte het helaas weinig uit. PMC verloor met 3-5 in een wedstrijd zonder remises.

Gelet op de belangen van beide teams was het niet verwonderlijk dat er geen snelle uitslagen te noteren vielen. Na twee uur spelen kon het op de meeste borden nog alle kanten op. Een uitzondering was de partij van John Pouwels. John was op bord 1 gezet en bewees dat hij daar momenteel thuishoort. In zijn geliefde Koningsindiër zette hij een karakteristieke aanval op. Mooi om te zien hoe hij wits koningsstelling onder vuur nam en steeds nieuwe dreigingen creëerde. De eerste punt voor PMC1 liet niet lang op zich wachten.
De teleurstellingen bleven helaas niet lang uit. Jan Fleuren, die vanwege zijn mindere vorm aan het laatste bord speelde, had vanuit de opening een mooie stelling opgebouwd, maar zag niet hoe het verder moest. Een paar mindere zetten werden genadeloos afgestraft.
Een soortgelijk lot onderging Michel Auwens. Net uit het ziekenhuis, dan ben je goed uitgerust zou je zeggen, maar ook hij wist zijn stellingsvoordeel niet vast te houden. Nadat hij een damezet had gemist die hem de winst zou opleveren, keerde het tij en bezweek hij onder de tegenaanval.
De derde verliespunt werd door mij geproduceerd. In een wisselvallige partij tegen Cees Stam kwam ik aanvankelijk iets minder uit de opening, maar wist ik met een aanval op de damevleugel voordeel te behalen. Dat voordeel verdween volledig na een ongelukkige paardruil. In het eindspel wist ik met een kleine combinatie mijn positie weer bijna gelijk te trekken, maar kort daarop maakte ik een beslissende fout – die ik overigens pas inzag toen Stockfish mij dit vertelde. De waardering die in de loop van de partij herhaaldelijk heen en weer schoot van -2 naar +4, bewijst dat beide spelers nog veel te leren hebben.
Theo Wijnhoven was met de nodige twijfels achter het zevende bord gaan zitten. Ook hij lag kort geleden nog in het ziekenhuis en zijn ziekte is nog niet over, dus zou hij het volhouden? Gelukkig bleef zijn geest scherp en speelde hij een partij uit één stuk. Hij pakte een vergiftigde pion, die bij nader rekenen niet giftig bleek, en rekenen kun je Theo wel toevertrouwen. Zijn tegenstander Frank Taylor kwam er daarna niet meer aan te pas.
Uit de laatste drie partijen zouden we nog twee punten moeten halen om gelijk te spelen, maar dat zag er niet naar uit. Luuk de Ruijter stond in een eindspel wat beter, Maar Wim Molenkamp en Hidde Knippenberg stonden verloren.
Luuk liet het echter afweten. Waarschijnlijk door vermoeidheid zag hij niet dat zijn tegenstander een pion ongehinderd naar het promotieveld kon doorlopen doordat hij Luuks loper met zijn een paard kon afstoppen. Even later moest Hidde opgeven, in een partij die in een schaakles over de slechte loper kan worden gebruikt.
Wim had intussen drie pionnen verloren. Pogingen om ze terug te winnen hadden geen zin meer, dus zette Wim alles op een koningsaanval. En met succes. Wim plaatste zijn stukken steeds zo dat ze de meeste dreiging uitoefenden en die groeiden zijn tegenstander boven het hoofd. De partij werd bekroond met mat.

PMC 1 kan nu zijn kampioensaspiraties bij het huisvuil zetten en dat is maar goed ook. Om ons in de tweede klasse te handhaven zullen we onze fysieke en mentale problemen eerst te boven moeten komen.

Wopke Veenstra13 maart 2024

Nieuw verslag van team PION 1


Klik om te lezen: PION doet zijn plicht tegen Zevenaar 2 (Wopke Veenstra)

3 maart 2024

Nieuw verslag van team PMC 1


Klik om te lezen: PMC 1 nadert top na overwinning tegen Lonneker (Wopke Veenstra)

3 maart 2024

Ratings opgehoogd door FIDE en KNSB


De meeste PION-spelers zullen in hun nopjes zijn geweest met hun nieuwe rating per 1 maart. De ratingsprong die de meesten van ons maakten, is echter niet het gevolg van eigen presteren, maar van een opwaardering van vooral de lagere ratings door de KNSB, in navolging van de FIDE.
Wat is er aan de hand: er trad de laatste tijd een deflatie op van vooral de lagere ratings. Ze werden naar beneden getrokken door spelers zonder rating die een paar keer meespeelden, wat ratingpunten weghaalden bij andere spelers door van hen te winnen of te remiseren, en die daarna weer stopten met spelen. Op deze manier verdwenen er ratingpunten in het niets. Het werd hierdoor steeds moeilijke om je oude rating te handhaven, laat staan om hem te verbeteren.
De ratings beneden 2000 zijn aangepast volgens de formule: nieuwe rating = 0,6 x oude rating + 800. Heb je een rating van 2000 , dan verandert er niets, was je rating bijvoorbeeld 1500 dan win je 200 punten. Je kunt er meer over lezen op de KNSB-site: Aanpassingen ratings per 1 maart
(Wopke Veenstra)

3 maart 2024

Nieuw verslag van team PMC 2


Klik om te lezen: Grote stap PMC 2 richting lijfsbehoud (Ton thijssen)

18 februari 2024

Nieuw verslag van team PION 2


Klik om te lezen: PION 2 loopt schade op (Alexander Bouwman)

10 februari 2024

Nieuw verslag van team PION 1


Klik om te lezen: PION 1 zwijnt in matige wedstrijd tegen UVS 2 (Wopke Veenstra)

4 februari 2024

Nieuw verslag van team PMC 2


Klik om te lezen: Ook PMC 2 verliest van het Kasteel (Ton Thijssen)

3 februari 2024

Nieuw verslag van team PMC 1


Klik om te lezen: PMC 1 trekt aan het langste eind in wisselvallige wedstrijd tegen UVS 2 (Wopke Veenstra)

27 januari 2024

Nieuw verslag van team PION 1


Klik om te lezen: PION krijgt pak slaag in bekerwedstrijd tegen HMC (Wopke Veenstra)

21 januari 2024

Schaakvereniging PION organiseert beginnerscursus


Schaakvereniging PION Groesbeek bestaat 70 jaar en is nog steeds vitaal. Men speelt op vrijdagavonden in het cultureel centrum “de Mallemolen” aan de Kloosterstraat 11. Schaken bevordert het logisch denken, ruimtelijk inzicht en rekenvaardigheid. Om de schaaksport te verbreden organiseert PION een beginnerscursus voor senioren en jeugd.

De beginnerscursus bestaat uit een startboek en tussen de 10 en 14 lessen. Geplande start is in Februari en afhankelijk van de grootte / samenstelling zal er een tijdstip bepaald worden.

Voor de jeugd is de cursus en het eerste halfjaar lidmaatschap gratis. Voor de senioren kost de cursus 15 Euro. Verdere info of aanmelding bij secretaris Herman Brinkhof 06-30242154 of Alexander Bouwman 06-15213222

21 januari 2024

Nieuw verslag van team PION 2


Klik om te lezen: PION 2 komt net tekort voor de overwinning (Alexander Bouwman)

21 januari 2024

Nieuw verslag van team PION 1


Klik om te lezen: PION hard onderuit bij het Kasteel (Jo de Valk)

8 januari 2024

Nieuw verslag van team PION 2


Klik om te lezen: PION 2 blijft op kampioenskoers (Alexander Bouwman)